Fluorvrij

donderdag 12 oktober 2023
General
PER_FB-Fluorvrij.jpg

Schakel over op fluorvrije blusmiddelen

Met ingang van 2024, dus over pakweg 2 maanden, geldt in heel Europa een verbod op levering van PFAS-/fluorhoudend schuim. Dit is van toepassing voor schuimblussers, schuimbluswagens en schuimvullingen. Uiterlijk in 2029 moeten alle fluorhoudende schuimblussers definitief vervangen zijn door fluorvrije blussers.

Fluorvrije toekomst

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn door de mens vervaardigde chemische stoffen die onbedoeld in ons milieu terecht komen, dus ook in ons voedsel en drinkwater. Gezien de schadelijke eigenschappen van PFAS vormt dit een risico voor mens, milieu en de gezondheid. Omdat ze niet of nauwelijks worden afgebroken, hopen ze zich op in het menselijk lichaam, in dieren en planten.

Wanneer overschakelen?

Wanneer? Dat is eenvoudig: start nu met het uitfaseren van PFAS-/fluorhoudende blustoestellen. Elk bedrijf wordt hier immers door geraakt. De kosten voor vervanging zullen naar verwachting nog verder stijging door strenge regelgeving rondom inname en verwerking. Wanneer het Europees verbod in werking treedt, zal verder ook het onderhoud van fluorhoudende schuimblussers stoppen.

Contact

Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek of zit u met een vraag? Wij zijn telefonisch bereikbaar via het nummer +31 (0)45 8200 240 of mail naar info@perfect-preventie.nl